Back to top

Preliminary results of the application of gonadal tissue transfer in various chicken breeds in the poultry gene conservation

Vizsgálataink célja az volt, hogy találjunk egy olyan, a génmegőrzés gyakorlatában használható módszert, amellyel a nőivar genomja megőrizhető. Elsősorban Song és Silversides munkái keltették fel az érdeklődésünket, mivel bebizonyosodott, hogy baromfiban ivarszervi kimérák jönnek létre a napos kori ivarszerv-szövet transzplantáció után, amelyek felnőtt korban képesek ivarsejtek termelésére. Ekkor a madár petefészek fagyasztható, mivel szerkezete nagyon hasonlít a felnőtt egér petefészekhez. A legnagyobb előnyt az jelentené, hogy már F1 generációban visszakapjuk a teljes donor genomot.
Eddigi próbálkozásaink azt bizonyították, hogy az azonos fajtán belül az átültetések 77%-ban sikeresnek bizonyultak. Ez késztetett minket a fajták közötti transzplantációk vizsgálatára, ami a génmegőrzés lehetőségét biztosíthatná. Mint említettük, más szerzők korábbi vizsgálataiban Plymouth – Leghorn és Leghorn – New Hampshire párosításokkal értek el sikereket, előzőben több, utóbbiban kevesebb eredménnyel. Sajnos, eddigi próbálkozásaink ezen a téren nem jártak sikerrel, de további vizsgálatokat végzünk annak a kiderítésére, hogy miért alkalmasabbak egyes párosítások az átültetésre és miért kevésbé mások. A végső cél természetesen az, hogy a megőrizni kívánt fajtákhoz találjunk egy általánosan használható recipienst, vagy meg tudjuk határozni, hogy az adott donorhoz milyen recipiens(ek) alkalmazható(k).
Krisztina Liptói, Gabriella Horváth, János Gál, Éva Váradi, Judit Barna: Preliminary results of the application of gonadal tissue transfer in various chicken breeds in the poultry gene conservation. Animal Reproduction Science141:(1-2) pp. 86-89. (2013)